Το έργο LIFE-IP 4 NATURA
Το LIFE-IP 4 NATURA, το πρώτο ολοκληρωμένο έργο Life (Life Integrated Project – LIFE IP) που εγκρίνεται για την Ελλάδα, είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της ελληνικής φύσης. Στόχος του είναι η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με τρόπο που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη και συντονισμένη πρωτοβουλία για την υλοποίηση του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας της χώρας για το δίκτυο Natura 2000 σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Για τους λόγους αυτούς, για πρώτη φορά ενσωματώνονται συνεκτικά σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δράσεις που καλύπτουν όλο το εύρος των παραμέτρων που σχετίζονται με την προστασία της φύσης: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, επιστημονική γνώση.
Το πρόγραμμα κατάρτισης και ενδυνάμωσης ικανοτήτων
Το έργο LIFE-IP 4 NATURA, περιλαμβάνει τη Δράση C.5, που έχει ως κύριο στόχο την κατάρτιση και ενδυνάμωση ικανοτήτων των εμπλεκομένων σχετικά με τις ανάγκες εφαρμογής των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους, και ειδικότερα τις ανάγκες διαχείρισης του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα. Η υλοποίησή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της εφαρμογής των οδηγιών για τη φύση στη χώρα μας, όπως προβλέπεται από τα μέτρα του Πλαισίου Δράσης Προτεραιοτήτων 2014-2020. Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης, κατάρτισης, και ενδυνάμωσης ικανοτήτων, που υλοποιούνται μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων δια ζώσης, ζωντανών διαδικτυακών συνεδριών, και ηλεκτρονικής ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με χρήση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η στόχευση και το περιεχόμενο των δράσεων, καθώς και το υλικό της κατάρτισης σχεδιάζονται με βάση τις αξίες και τις θέσεις των εμπλεκομένων, με στόχο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, αυξάνοντας το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και γνώσης και ταυτόχρονα προσφέροντας πρόσθετες πληροφορίες σε θέματα εφαρμογής και διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας. Την ευθύνη για την υλοποίηση της Δράσης C.5 έχει το WWF Ελλάς, και σε αυτήν συμβάλλουν και όλοι οι υπόλοιποι εταίροι του έργου.
H ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης
Στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης και ενδυνάμωσης ικανοτήτων, σχεδιάστηκε η παρούσα ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης που στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης του θεωρητικού και θεσμικού πλαισίου, αλλά και πρακτικών θεμάτων εφαρμογής και διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας.
Η μαθησιακή διαδικασία είναι ασύγχρονη και πραγματοποιείται εξολοκλήρου ηλεκτρονικά, ώστε η κατάρτιση να εξελίσσεται με τον προσωπικό ρυθμό του χρήστη. Η ολοκληρωμένη πρόταση κατάρτισης περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων ανάλογα με την ομάδα εμπλεκομένων όπου ανήκει ο κάθε εκπαιδευόμενος (απαντήσεις στο εισαγωγικό ερωτηματολόγιο εγγραφής). Το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάζεται με έναν ενδιαφέροντα, εύληπτο, και θεματικά οργανωμένο τρόπο, προσφέροντας επίσης τη δυνατότητα συνεχόμενης πρόσβασης και επανάληψης ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του κάθε μαθήματος.